Lastbilschaufför farligaste yrket

IMG_0757Under 2017 var lastbilschaufförer det farligaste yrket i Sverige. Med 10 dödsolyckor toppade lastbilschaufförer statistiken i Sverige under 2017. Ingen annan yrkesgrupp är i närheten.

2017 var ett mörkt år för lastbilschaufförskåren. Av de 55 dödsolyckorna på arbetet i Sverige utgjorde lastbilschaufförer nästan en femtedel av dessa. Ingen annan yrkesgrupp är i närheten av dessa siffror. I kontrast med de flestas uppfattning skedde inte de flesta dödsolyckorna i trafiken utan på industriområdena. Endast 3 av dödsolyckorna uppkom i trafiken. En majoritet av olyckorna skedde utanför vägarna i samband med lastning och lossning.

Industrin har ett stort ansvar för dessa olyckor. Som platsägare är man skyldig att erhålla en säker arbetsmiljö för underentreprenörer varav inkluderar besökande lastbilschaufförer. Att ständigt arbeta för undvika farliga moment och informera alla chaufförerna om säkerhetsrutiner är vad som krävs för bryta trenden. För LUP Technologies är dessa frågor extremt viktiga och tas på stort allvar. Vi arbetar med industrin för att undvika olyckorna och säkerställa arbetsmiljön för alla inblandade. Tillsammans kan vi rädda liv!