Förhindra industrins dolda dödsfällor!

Säkrare, smartare transporter- Vi vet hur

Läs hur du kan skydda dig i snabbguiden “Säkra lastbilstransporter på arbetsplatsen” Läs här!

I maj dog ännu en lastbilschaufför på jobbet. En truck backade över honom vid lastning på ett stålverk. En tragedi för de anhöriga. Ett djupt personligt trauma för den som körde trucken. Ett allvarligt misslyckande för stålföretaget som lät det hända i sin verksamhet. Som f.d. lastbilschaufför har jag besökt många fabriker och i mitt nuvarande arbete hjälper jag industrin i dessa frågor. Jag vill belysa ett allvarligt riskområde i svensk industri som få förstått omfattningen av.

Utan lastbilstransporter skulle den svenska industrin stanna och lastbilschaufförer utför ett samhällsviktigt uppdrag. Tyvärr visar Arbetsmiljöverkets egen statistik att lastbilschaufför är en yrkesgrupp som toppar olycksstatistiken: Näringsgrenen ”Transport och magasinering” var under 2015 högst bland kvinnor och näst högst bland män. De senaste åren har i snitt en lastbilschaufför dödats varje månad i Sverige.

De senaste åren har i snitt en lastbilschaufför dödats varje månad i Sverige.

Forskning visar att en majoritet av dessa olyckor sker i samband med lastning och lossning av gods. En olycka som kan sägas vara ett typiskt exempel hände i maj 2017 vid ett stålföretag i Degerfors. Lastbilschauffören blev påbackad av en truck och avled. Här har svensk industri ett stort ansvar. Ett företag måste tillse att arbetsmiljön är god på en arbetsplats, även för underentreprenörer. På en normal fabrik är ofta lastbilschaufförer den allra största gruppen av alla underentreprenörer. Det kan komma hundratals nya lastbilschaufförer varje dag till en fabrik.

Forskning visar att en majoritet av dessa olyckor sker i samband med lastning och lossning av gods.

Svensk industri är idag väldigt medvetna om säkerheten, många företag sätter den allra främst. Det finns inom industrin flera fungerande system för att säkerhetsutbilda underentreprenörer men hittills har lastbilschaufförer varit exkluderade från dessa system. Trots att de är mest olycksdrabbade. Låt oss också komma ihåg att arbetsmiljön för lastbilschaufförerna vid lastning och lossning på industrin också är en fråga för den egna personalen. Onödiga riskmoment belastar de egna personalen inom truck- och godshantering både mentalt och genom ökad egen skaderisk.

Låt oss också komma ihåg att arbetsmiljön för lastbilschaufförerna … också är en fråga för den egna personalen … inom truck- och godshantering både mentalt och genom ökad egen skaderisk.

Här ser jag att det finns stort utrymme för förbättring. Alldeles för många företag har idag ett arbetssätt som i lagens mening är bristfällig. Men det handlar inte bara om lagens paragrafer. Det är bokstavligen en fråga om liv och död. Den terminalarbetare som med egna ögon sett en dödsolycka kan plågas av traumatiska minnen hela livet. Den platschef som blivit hämtad till förhör av polisen kan leva med en känsla av skuld under lång tid. Ingen VD vill ha ett förlorat människoliv på sitt samvete. Det är dags att vi på allvar får upp ögonen för olyckorna som drabbar lastbilschaufförer och terminalarbetare vid arbete i svensk industri. Ingen människa ska dödas på jobbet!

Det är bokstavligen en fråga om liv och död. Den terminalarbetare som med egna ögon sett en dödsolycka kan plågas av traumatiska minnen hela livet.

Jakob Armö- f.d. lastbilschaufför och grundare av LUP Technologies AB
Läs hur du kan skydda dig i snabbguiden “Säkra lastbilstransporter på arbetsplatsen” Läs här!