Nytt beställaransvar för transporter

beställar

Regeringen har lämnat en proposition till Lagrådet som ökar beställaransvaret i yrkestrafiklagen. Detta innebär att samtliga beställare i avtalskedjan blir ansvariga att en godstransport har rätt tillstånd. Det maximala straffet är böter eller fängelse upp till ett år. Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2018.

Bakgrunden till lagändringen är att regeringen vill att en sund konkurrens och goda arbetsvillkor ska ske för åkeribranschen så att det blir ordning och reda på vägarna. Med detta hoppas man få bort de oseriösa transportföretagen som verkar i branschen och göra det olönsamt att anlita dem. Om beställaren känt till eller haft skälig anledning att anta tillståndet saknas kan man dömas som ansvarig, dock är det endast yrkesmässiga beställare som innefattas av förslaget. Alla delar i avtalskedjan som varuägare, speditörer och åkerier hålls som ansvariga för att transporten har rätt tillstånd. Detta innefattar även om transporten säljs vidare i flera led.

Vi på LUP Technologies tycker att detta är ett steg i rätt riktning. För länge har det varit oseriösa åkerier som tillställer stora problem på vägarna och vid godsanläggningarna. Att ha en välmående transportmarknad är grunden för att kunna säkerställa arbetsmiljön för chaufförerna. Att även beställare får nu ta ett större ansvar för underentreprenörer inom logistiken gör att förhoppningsvis situationen för lastbilschaufförerna tas på större allvar.

Vår produkt LUPNUMBER® ger dig som varuägare och platsägare säkrare, smartare transporter. Det betyder bättre kontroll över lastbilstransporterna till din anläggning. Du kan administrera dina lastbilsflöden och känna dig trygg med att du lever upp till lagens krav. Just nu jobbar vi på LUP Technologies med att förbättra och utöka våra tjänster för flera delar som det nya beställaransvaret innebär vilket kommer att presenteras inom kort.