Pandemins kraftiga inverkan på åkeribranschen

Bild: Jacob Sjöman/Transportstyrelsen

Under mars månad varslades 3700 transportarbetare, en tiondel av de totalt antal varslade i Sverige. Detta är givetvis en kedjereaktion på en kraftig neddragen eller tillfälligt inställd tillverkningsindustri men vi kan även läsa om att livsmedelsåkerier, trots den den generellt uppgående livsmedelsindustrin, vittnar om färre körningar.

Hur åkeribranschen kommer se ut när den värsta turbulensen är över går bara att spekulera i, men vi kan med säkerhet säga att de kommande veckorna kommer bli avgörande för de enskilda åkeriföretagen. Representanter inom transportindustrins bransch- och arbetsgivarorganisationer skrev efter turbulensen i mars ett öppet brev till regeringen med uppmaningar om krisåtgärder med särskild vikt på att säkerställa överlevnad för de många svenska bolag med höga ambitioner inom hållbarhet och schyssta villkor.

Frågan vi ställer till er är vilken bransch som ska finnas kvar efter krisen? Vilka livskraftiga svenska transportföretag står kvar på andra sidan? Vilka distributionslogistiska förutsättningar vill ni att svensk industri ska ha nu och i framtiden?

Läs hela brevet här.