Man död i svår hamnolycka i Halmstad

ratanrpy8dstgz3069asq (1)

För en dryg vecka sedan inträffade en allvarlig arbetsplatsolycka i Halmstad på Stena Recyclings anläggning i Kattegattshamnen. En utredning pågår och det är för tidigt att uttala sig om några detaljer eller dra några slutsatser. Helt klart är dock att en lastbilschaufför har omkommit under arbete på anläggningen.

Varje arbetsplatsolycka är en allvarlig händelse och varje olycka med dödlig utgång är en för mycket. Tyvärr är just detta fall inte unikt. Lastbilschaufförer är extra utsatta, det omkommer nästan en lastbilschaufför varje månad i arbetsplatsolyckor i Sverige. Forskning visar att en majoritet av allvarliga olyckor som drabbar lastbilschaufförer sker i samband med lastning och lossning.

En olycka får omfattande konsekvenser, huvudsakligen för platsägaren där olyckan sker. Det är psykiskt påfrestande att ha en dödsolycka på sitt samvete. Det kan också kosta stora pengar. De allra största konsekvenserna drabbar dock de närstående till den förolyckade; släkt, vänner och arbetskamrater. Mina tankar går just nu till er i denna svåra stund.

Det är verkligen dags för en förändring för Sveriges lastbilschaufförer. En stor del av lösningen är att förbättra säkerheten ute på de platser där godset hanteras och där olyckorna sker. Sveriges arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) kommenterade dödsolyckan på Twitter: ”Mycket allvarlig olycka i Kattegattshamnen i Halmstad. En man har omkommit. Det som inte får hända. En lastbilschaufför som aldrig mer kommer hem från jobbet. Arbetsmiljöarbete för säkra arbetsplatser måste alltid vara prio”

Jag vill uppmana Ylva Johansson och berörda myndigheter att skapa rätt förutsättningar och incitament för ett arbetsmiljöarbete som verkligen förebygger lastbilschaufförernas ökade skaderisk och minskar de allvarliga olyckorna. Återigen: En stor del av lösningen är att arbeta mer med platsägarnas ansvar. En lastbilschaufför har en svag maktställning att påverka sin arbetsmiljö ute hos sin kund där godset ska lastas eller lossas.

Jakob Armö

F.d. lastbilschaufför och grundare av LUP Technologies AB

Foto från Timberbridge/Mikael Pilstrand. Creative Commons erkännande 2.5 Sverige (CC BY 2.5 SE)