Har vi glömt sveriges mest olycksdrabbade arbetskår?

Truck_driver_David_Tiokasin_and_his_truck_-_NARA_-_285888

Vad tror du omsätter mest pengar i Sverige, åkeriföretag eller IKEA?

Som frågan ställs kan man tro att det är jämt, men faktum är att siffrorna inte ens är i närheten av varandra. IKEA omsätter i Sverige över 20 miljarder per år, men Sveriges åkerinäring omsätter hela fem gånger så mycket – över 100 miljarder årligen.

För att inse hur stor åkeribranschen är behöver du bara titta runt dig där du sitter just nu; allt du ser, allt du har på dig och allt du kommer att äta idag har åkt lastbil.

Tung svensk industri är i ständig utveckling. Företag ser det som en stolthet, men även som ett måste, att varje år blir mer effektiva, och de skapar allt mer komplexa rutiner för att öka produktiviteten.

Tung svensk industri är också en farlig bransch, därför är man mycket duktig på att jobba med säkerhet. Nästan alla elektriker, tekniker, snickare, målare, och många andra externa yrkesgrupper som besöker tung industri, informeras om de säkerhetsrutiner som råder på platsen.

Detta inte av ren välvilja från industriernas sida, utan för att de måste. I svensk arbetsmiljölag står det tydligt att platsansvarig har en skyldighet att informera alla externa arbetstagare om platsens säkerhetsrutiner. Denna lag följs i det flesta fall felfritt, förutom för just en yrkesgrupp.

Mot en specifik yrkesgrupp har inga förbättringar i kommunikationen gjorts, trots rutinernas ökade komplexitet. Det har funnits en total avsaknad på system som skulle göra informationen om logistiska platsers säkerhets- och lastningsrutiner lättillgängliga och sökbara.

Den yrkesgrupp man har förbisett är lastbilschaufförer. Detta trots den stora roll de spelar i vårt samhälle och den grundpelare som deras gemensamma arbete utgör för oss alla.

Lastbilschaufför utnämndes 2015 till Sveriges farligaste jobb. Av de personer som omkom i arbetsolyckor förra året var mer än var femte lastbilschaufför. Parallellerna blir uppenbara när dessa siffror och fakta ställs bredvid varandra, så även för arbetsmiljöverket som i början av året gick ut med skärpta krav.

Ett LUP-nummer är inte bara ett sätt att öka effektiviteten på en logistisk plats, det är ett sätt att uppfylla svensk lag och att förhindra dödsfall och mänskligt lidande.

Referenser: