Hantering av corona på din anläggning – förslag på vad man kan göra

Den 18 mars höll EU:s transportministrar en videokonferens där de diskuterade ekonomisk kontinuitet och säkerställande av transportflöden under coronavirusets framfart. Kommissionen tillsammans med ministrarna kom överens om det finns ett behov av koordination och samverkan för att minimera inverkan på transportsektorn och säkerställa dess överlevnad. Även om fokus i diskussionen låg på transport av kritiska flöden, som livsmedel och mediciner, så diskuterades förarnas hälsa och säkerhet samt behov av fri rörlighet under tider av intensiv smittbekämpning på nationell nivå.

Säkerställande av förarnas hälsa och säkerhet är en komplex fråga som självklart måste hanteras på nationell och global nivå men som ansvarig för en anläggning så finns åtgärder som kan vidtas för att bekämpa smittspridningen och förbättra förarnas utsatthet på lokal nivå:

  • Analysera kontaktytor – gör en genomlysning av din anläggning och analysera den utifrån risk för smittspridning. Var finns kontaktytor med hög risk och finns det sätt att tillfälligt (eller permanent) arbeta för att minimera interaktion mellan förare och anställda på anläggningen

  • Utforma och uppdatera riktlinjer – sannolikt har ni redan behövt anpassa era rutiner för anställda och besökare på er anläggning för att möta myndigheternas rekommendationer. Säkerställ att dessa riktlinjer finns och efterlevs i era högriskområden och se till att kontinuerligt uppdatera dem allt eftersom nya rekommendationer ges.

  • Säkerställ informationsspridning – säkerställ att era riktlinjer når förarna och att ni på ett enkelt sätt kan uppdatera informationen vid behov. 

Genom att använda LUP Inchecking och Utchecking så minskar våra kunder behovet av fysiska interaktioner mellan sina anställda och förarna. Vi har även sett goda exempel på hur våra kunder använder LUP för informationsspridning av nya riktlinjer för deras anläggningar, kolla t.ex. hur Södra Cell har valt att kommunicera med hjälp av LUPNUMBER.