Dags för en säkrare arbetsmiljö för lastbilschaufförer vid lastning och lossning

IMG_1065Utan lastbilstransporter skulle den svenska industrin stanna och lastbilschaufförer utför ett samhällsviktigt uppdrag. Tyvärr visar Arbetsmiljöverkets statistik att lastbilschaufför är en yrkesgrupp som toppar olycksstatistiken. Totalt omkom nio lastbilschaufförer under 2016 och tio lastbilschaufförer under 2015 i Sverige.

I veckan hände det som absolut inte får hända- en ny dödsolycka. En lastbilschaufför omkom i samband med lastning på ett stålverk i Degerfors. En mycket tragisk olycka där lastbilschauffören enligt SVT Nyheter blev överkörd av en av stålverkets truckar.

Ungefär hälften av alla olyckor som drabbar lastbilschaufförer sker i samband med lastning och lossning av gods. Här har svensk industri ett stort ansvar, det är platsägaren som är skyldig att tillse att arbetsmiljön är god på en arbetsplats, även för externa arbetstagare. Arbetsmiljölagen är väldig tydlig med att industrierna har ett samordningsansvar för arbetsmiljöfrågor som bl.a. innebär en skyldighet att informera om de säkerhetsrutiner som gäller och tillse att dessa följs av extern personal som t.ex. lastbilschaufförer. Här ser vi på LUP Technologies att det finns stort utrymme för förbättring. Alldeles för många företag har idag ett arbetssätt som i lagens mening är bristfällig. Många gånger är man inte medveten om hur allvarliga konsekvenserna kan bli.

Vi på LUP Technologies tycker att alla har rätt till en säker arbetsmiljö- också lastbilschaufförer. Vi ser ofta att industrierna brister i sitt säkerhetsarbete rörande externa lastbilschaufförer. I många fall kan det vara svårt för det enskilda industriföretaget att nå hela vägen fram i sitt säkerhetsarbete. Det kan t.ex. vara svårt att kommunicera med transportföretagens lastbilschaufförer. Vi anser dock att eftersom lastbilschaufförer är en så utsatt grupp måste industriföretagen öka sina ansträngningar för att höja säkerheten för alla som utför arbete hos industriföretagen.

För oss är det en absolut prioritet att arbeta för en tryggare arbetsmiljö där gods hanteras ute på industrin och det är något som vi brinner för. Lastbilschaufförers arbetsförhållanden i samband med lastning- och lossningsarbete ute hos industriföretagen är något som måste uppmärksammas och förbättras för att förhindra att tragiska incidenter kan ske igen.

 

Jakob Armö- f.d. lastbilschaufför och grundare av LUP Technologies AB

 

Om LUP Technologies AB

Utvecklar LUPNUMBER® ett web-verktyg som hjälper industriföretag att kommunicera ut anläggnings- och säkerhetsrutiner till ankommande transportföretags lastbilschaufförer. 

Källor:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/livshotande-skador-efter-arbetsplatsolycka

http://www.prevent.se/arbetsliv/ovrigt/2017/manga-lastbilschaufforer-dog-pa-jobbet/